Wat doen we?

Wat is Podotherapie

De podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit afwijkingen van uw voeten en uw looppatroon. Ook behandelen zij huid- en nagelaandoeningen en geven zij preventieve adviezen.

 

Wanneer naar de Podotherapeut
Voor elk voetgerelateerd probleem kijkt uw podotherapeut naar een passende oplossing.

 

Is een verwijzing noodzakelijk?

Tot september 2011 had u altijd een verwijzing nodig van een (huis)arts of specialist voor een bezoek aan de podotherapeut. De podotherapeut heeft een training ondergaan waardoor een verwijzing niet meer noodzakelijk is. Middels deze training, gegeven door de landelijke beroepsvereniging de NVvP, zijn onze podotherapeuten officieel gecertificeerd voor Direct Toegankelijkheid Podotherapie (DTP). Dit betekent dat u rechtstreeks “ zonder verwijzing “ terecht kunt bij ons.

Heeft u toch een verwijzing ontvangen van uw arts of behandelaar? Neem deze dan mee naar het eerste consult met uw podotherapeut.

Samenwerking

Wij werken o.a. samen met:

 

Zolen

Middels zolen kunnen uw voeten ondersteunt worden of gecorrigeerd. Afhankelijk van welke diagnose wordt gesteld na het onderzoek wordt voor een dergelijke therapie gekozen.

 

  • De ondersteunende zool wordt gekozen wanneer het belangrijk is dat de voet wordt ge-immobiliseerde om meer stabiliteit te creëren en daarmee een betere stand en gangpatroon. Ook kan gekozen worden voor een ondersteunende zool om de druk beter over de voetzool te verspreiden en zo mogelijke drukplekken en eventueel wonden te voorkomen.
  • De corrigerende zool wordt gekozen wanneer de voet een afwijkende stand heeft of een afwijkende beweging laat zien tijdens het lopen. De afwijkende beweging kan klachten veroorzaken. Het kan zelfs zo zijn dat er sprake is van een verschil tussen de linker en de rechter voet. Het lichaam is genoodzaakt dit te corrigeren en dat kost kracht. Ook vanuit een verschil tussen links en rechts kunnen klachten ontstaan. De corrigerende zool kan zowel een afwijkende stand als een verschil tussen links en rechts corrigeren.

 


❮ Deze pagina verlaten
Schoenadvies

Veel voetklachten kunnen ontstaan door het dragen van verkeerd schoeisel. Aan de hand van de verrichte metingen en bevindingen krijgt u een klachtgericht schoenadvies mee. Het dragen van geschikt schoeisel is de basis voor een succesvolle aanpak van uw voetproblemen

Uw podotherapeut zal gericht kijken welke klachten u ervaart en welk schoeisel voor u het meest geschikt is om u zo comfortabel mogelijk te laten lopen.

Podotherapie Klok werkt nauw samen met schoenenzaken in de regio. Informeer bij uw podotherapeut naar de mogelijkheden.

In Emmer-Compascuum kunt u terecht bij onze eigen schoenenzaak Klaas Bijl Schoenen.

Een goede schoen voldoet doorgaans aan de volgende punten:

– De juiste pasvorm (breedte en lengte)

– Stevige hielkap (contrefort)

– Dikke (stijve) loopzool

– Veter of klittenbandsluiting heeft de voorkeur boven een instapper


❮ Deze pagina verlaten
Wondbehandeling

Bij diabetes patiënten komt het voor dat er een wond (ulcus) ontstaat als gevolg van het gevoelsverlies (neuropathie) in de voeten. Indien u een wondje heeft ontdekt, neem dan direct contact op met uw huisarts. De wond moet zo snel mogelijk gezien worden, zeker als er ook tekenen van infectie optreden. Een infectie herkent u aan roodheid, warmte en zwelling rondom de wond. De huisarts zal bepalen of de wond door de podotherapeut in de praktijk of een gespecialiseerd team in het ziekenhuis zal worden behandeld.

Diabetische wonden worden doorgaans behandeld door het weghalen van het aanwezige eelt en het verbinden middels speciale verband technieken. Diabetische wonden ontstaat veelal door overdruk. Om deze druk te reduceren zal er vilttherapie worden toegepast voor tijdelijk lokale drukvermindering.

Wanneer de wond genezen is worden er doorgaans hulpmiddelen als ortheses of podotherapeutische zolen vervaardigd of u wordt doorverwezen naar de specialist voor orthopedische schoenen om de kans op nieuwe wonden te reduceren.


❮ Deze pagina verlaten
Nagelbeugel

Wanneer u met regelmaat last heeft van het ingroeien van uw teennagel kan de podotherapeut een nagelbeugeltechniek (orthonyxie) toepassen. In de meeste gevallen betreft het de nagel van de grote teen. Het ingroeien van een nagel kan ontstaan door foutief schoeisel, door het sterk krommen van uw nagel of het foutief knippen van uw nagels. Een sterk krommende nagel duwt constant tegen uw huid aan en dit kan er op een gegeven moment voor zorgen dat de nagel in uw huid gaat groeien. Tevens kan het week worden van de nagelwand ervoor zorgen dat de nagel gemakkelijk in de huid

kan groeien. Denk hierbij aan het regelmatig nemen van (soda) voetenbadjes. Het wordt daarom niet geadviseerd om (soda) voetenbadjes te nemen indien u last heeft van ingegroeide nagels. Een nagelbeugel zorgt er voor dat uw nagel minder krom gaat staan waardoor de kans op ingroeien aanzienlijk kleiner wordt. Uw podotherapeut zal u verder adviseren wat te doen bij het herhaaldelijk ingroeien van uw teennagels.


❮ Deze pagina verlaten
Instrumentele Behandeling

De podotherapeut en medisch pedicure behandelen ook klachten als likdoorns, eeltplekken, wratten, schimmelnagels en ingegroeide nagels door middel van instrumentele behandeling, ook wel voetbehandeling genoemd. Bij een ingegroeide nagel wordt de onregelmatige zijde van de nagel weggesneden waardoor deze niet meer in de nagelwand kan drukken. Schimmelnagels worden aan de hand van freestechnieken dunner en egaler geslepen. Middels een scalpel en met freestechnieken kunnen likdoorns of eeltplekken verwijderd worden. Een likdoorn of eeltplek komt vaak door overdruk op de voet. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te tonen. Om niet alleen symptomen te bestrijden maar daadwerkelijk de oorzaak aan te pakken zal uw podotherapeut u verder onderzoeken om te voorkomen dat de likdoorn en eeltplek (minder snel) terugkomt. Podotherapeutische zolen of een orthese kunnen dan de uitkomst bieden. Voor ingegroeide nagels wordt in de meeste gevallen een nagelbeugel gemaakt.

Bij Podotherapie Klok is er een (medisch) pedicure aanwezig die de periodieke instrumentele behandelingen op zich zal nemen.


❮ Deze pagina verlaten
Ortheses

Wanneer u merkt dat uw tenen niet helemaal recht staan of drukplekken veroorzaken in uw schoenen kan dit een indicatie zijn voor het maken van een orthese. Uw podotherapeut kan een orthese maken om uw tenen te corrigeren. Ook kan een orthese drukplekken en wrijving op of tussen uw tenen voorkomen en verminderen. Denk hierbij aan eeltplekken en likdoorns tussen of op de tenen. Een orthese kan gemaakt worden van verschillende materialen afhankelijk van uw klachten en de stand van uw tenen. Zodoende maakt uw podotherapeut een orthese voor een optimaal draagcomfort.


❮ Deze pagina verlaten